“Οι τιμές στα τρόφιμα εκτοξεύονται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά από ακραία κλιματικά φαινόμενα, επισημαίνει μελέτη του Barcelona Supercomputing Centre, πλήττοντας τους πληθυσμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και τα φτωχότερα στρώματα στα ανεπτυγμένα κράτη.
Τα συστήματα τροφίμων είναι ευπαθή σε περιβαλλοντικά σοκ, αναφέρει η έρευνα που συσχετίζει τη βραχυπρόθεσμη ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων με δεκάδες ακραία καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής και της συνεχούς ανόδου της θερμοκρασίας.
Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει πώς οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν μακροπρόθεσμα σε γενικό πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι συγκεκριμένα είδη τροφίμων παρουσιάζουν επίσης πολύ πιο απότομες βραχυπρόθεσμες αυξήσεις που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.
Η τιμή του ελαιολάδου στην Ευρώπη εκτινάχθηκε κατά 50% πέρυσι μετά από παρατεταμένη ξηρασία στη νότια Ισπανία κατά τη διάρκεια του 2022 και του 2023.
Στην Ινδία, ένας καύσωνας τον περασμένο Μάιο ανέβασε τις τιμές των κρεμμυδιών κατά 89%, ενώ στην Κορέα οι τιμές του λάχανου εκτινάχθηκαν κατά 70% μετά τη ζέστη-ρεκόρ του καλοκαιριού.
Στην Ιαπωνία, οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 48% τον Σεπτέμβριο μετά από ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ στην Κίνα οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 30%. Στην Καλιφόρνια, τα λαχανικά της Αριζόνα έκαναν άλμα 80% τον Νοέμβριο του 2022 μετά από ξηρασία.
Πολλά από τα καιρικά φαινόμενα πίσω από αυτές τις εκτοξεύσεις των τιμών «ήταν εντελώς πρωτοφανή από ιστορική άποψη», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Maximilian Kotz, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι θερμοκρασίες ήταν «πολύ έξω από το εύρος που θα περιμέναμε σε ένα σταθερό κλίμα που δεν θα είχε επηρεαστεί από εκπομπές αερίου που οφείλονται στην ανθρώπινη παρέμβαση», είπε.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων συχνά ακολουθούσαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες για λίγους μόνο μήνες – ένα μοτίβο που οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό να γίνει πιο συχνό καθώς εντείνεται η κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι χρειάζονται επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χωρίς ωστόσο να βρίσκουν ευήκοα ώτα στις παγκόσμιες ηγεσίες, που στην καλύτερη περίπτωση αρκούνται σε ευχολόγια”.
Το tour-de-force “δημοσιογραφικής” αχρειότητας συνεχίζεται αρκετά ακόμα στο ίδιο μήκος κύματος (εδώ, για όποιον επιθυμεί να το παρακολουθήσει μέχρι τέλους) .
Ούτε κουβέντα φυσικά περί περικοπών επιδοτήσεων στους αγρότες από την EU, με απαίτηση συμμόρφωσης σε “περιβαλλοντικούς στόχους”, η οποία συμμόρφωση αυξάνει το κόστος παραγωγής και τις τιμές των προϊόντων. Ή για τη σχέση των τιμών με το αυξημένο κόστος ενέργειας, με αποκλειστική υπαιτιότητα γι’ αυτό των ευρω-σαυράνθρωπων. Ή για παράγοντες όπως το ρωσο-ουκρανικό (δικής τους ξανά υπαιτιότητας) τα απίστευτα κονδύλια των 800 δισ για το …”ReArm Europe” και η καταστροφική των επιμέρους οικονομιών διαχείριση της πανδημίας, που απουσιάζουν εντελώς απ’ την αφήγηση.
Εν ολίγοις, η ενημέρωση από site όπως το “αντιπροσωπευτικό” in.gr είναι το ισοδύναμο του να κάθεσαι και να παρακολουθείς, μοιραίος και άβουλος, την πιο βάρβαρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που μπορείς να διανοηθείς. Με τη διαδικασία παρόλα αυτά να αποτελεί ένα είδος μονόδρομου (…με μέτρο, εννοείται). Γιατί σε ένα κόσμο υπό …ολική αναδιαμόρφωση, άνευ “ενημερώσεως”, δεν ξέρεις κυριολεκτικά τι, και από που θα σου έλθει.
Discover more from OANNES
Subscribe to get the latest posts sent to your email.