Η κα ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

“Μνημείο ακριβολογίας και σαφήνειας” το μήνυμα της κυρίας Σακελλαροπούλου.
Ο κύριος Dimitrios Varvaras, πάντως από κάτω, MD, PhD, δεν δείχνει να έχει πρόβλημα…

Θα μπορούσε να συνεχίσει κανείς, παραθέτοντας το σύνολο του κειμένου της κυρίας Προέδρου όπως είναι δημοσιευμένο σε διάφορους ιστότοπους. Αλλά δεν έχει νόημα, μια που στις …1000 πάνω κάτω λέξεις που απομένουν, η κυρία Πρόεδρος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επαναδιατυπώνει το ίδιο πράγμα με άλλους τρόπους, εναλλάσσοντας διάφορα κλισέ [“δημοσιογραφική δεοντολογία”, “fake news”, “θεωρίες συνωμοσίας” κοκ.] Ίχνος κουβέντας, εννοείται, για τα απίστευτα φαινόμενα λογοκρισίας στο διαδίκτυο… Κάποια στιγμή, για αλλαγή, ξεπροβάλλει ο …Αλμπέρ Καμύ – υπόδειγμα ελεύθερου δημοσιογράφου και διανοητή του Εικοστού Αιώνα… Ας πάμε στην καταληκτική παράγραφο:

“Σε μια εποχή κρίσης και τοξικής υπερπληροφόρησης η αλήθεια μπορεί να απελευθερώνει, παράλληλα όμως ενοχλεί κατεστημένες αντιλήψεις και κάθε λογής συμφέροντα. Ας θυμόμαστε, ωστόσο, ότι οι πρώτοι που αναζητούν την αλήθεια και αποδομούν τις ψευδείς ειδήσεις, είναι οι δημοσιογράφοι που ασκούν το επάγγελμά τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, χωρίς ιδεολογικές και άλλες παρωπίδες”.

Αν παραθέτω αυτό το απόσπασμα είναι γιατί …κάτι μου θυμίζει: αυτό το “οι πρώτοι που αναζητούν την αλήθεια και αποδομούν τις ψευδείς ειδήσεις ειναι οι δημοσιογράφοι που ασκούν το επάγγελμά τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης” κλπ. είναι, μπορεί και να είναι της ιδέας μου, ένας ακόμα ύμνος στην χιλιοτραγουδισμένη “Ειδικότητα”. Ο “Ειδικός” εδώ είναι ο επαγγελματίας δημοσιογράφος. Δεν έχει σημασία αν είναι αδαής περί το Σύμπαν, ή και λειτουργικά αναλφάβητος: είναι αποκλειστικά εκείνος που νομιμοποιείται να ενημερώνει / σχολιάζει, σε αντιπαράθεση με τον ανειδίκευτο …διαδικτυακό συνωμοσιολόγο. Μετά από τόσα χρόνια, το διαδικτυακό “Έθνος Δημοσιογράφων”, στο οποίο είχε μετατραπεί ο πληθυσμός της Γης, μαθαίνει ότι το πανηγύρι παίρνει τέλος. Οι νέες εντολές δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: λίγα λόγια και σταράτα. Και προπαντός όχι αποκλίσεις [= ψευδείς ειδήσεις]. Διαβάζετε μόνο “Ειδικούς”

5
(Visited 121 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

10 Comments

  1. Sue Dreamwalker May 3, 2020 at 2:43 pm

    I did translate this using the google tool paragraph by paragraph.. 🙂

    True Journalists should be investigators and dig deep into their subjects, but unfortunately most are just mouth pieces for the same narrative which has already been pre-programmed to share… Key words and phrases used to create fear… The British TV news media one of the worst..
    Many thanks for sharing Oannes..
    ?

    Reply
  2. Oannes May 3, 2020 at 10:10 pm

    You are absolutely right about mainstream journalism. I’ve been a journalist for years [“specializing” in arts & culture] and you don’t wanna know the things I’ve seen…
    The saddest of all is that so many independent voices, flourishing for years on the internet, are now been censored by the so-called “social media” platforms…
    Thank you!

    Reply
    1. stcigar May 4, 2020 at 1:11 pm

      Προσωπικά πάντως αμφιβάλλω τα μάλα και όσο περνάει από το χέρι μου θα κοιτάξω να αποφύγω τον ανεύθυνο άρπα κόλλα εμβολιασμό που μας ετοιμάζουν. Ο λόγος που στις ανωτέρω χώρες διατηρήθηκε το αντιφυματικό εμβόλιο παρά τις γνωστές παρενέργειες που προκαλεί, δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι ..έχουν ακόμα κρούσματα φυματίωσης (οπότε ο σχετικός χάρτης ταυτίζεται με αυτόν του εμβολίου). Με τη λογική αυτή θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι αυτό που τους “προστατεύει” δεν είναι το εμβόλιο αλλά η ίδια η φυματίωση (πόσο μάλλον που είναι από παλιά γνωστό ότι συχνά μια λοιμώδης νόσος προστατεύει απέναντι σε μια άλλη) ή ακόμα και οι παράγοντες που οδηγούν στη φυματίωση όπως η κακή διατροφή και ό,τι απίθανο μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Στο κάτω κάτω οι γέροι, τους οποίους κυρίως χτυπά η συγκεκριμένη γρίπη, ήταν ήδη εμβολιασμένοι με αντιφυματικό σε όλες τις χώρες, αφού μόλις πρόσφατα καταργήθηκε. Κλίνω μάλλον προς μια φυλετική εξήγηση του φαινομένου της ανομοιογενούς διασποράς, η οποία εξάλλου εφαρμόζεται σε πάμπολλες άλλες ασθένειες. Δεν είναι σύμπτωση για παράδειγμα που στη Νότια Ιταλία, η οποία είναι φυλετικά εγγύτερη σε μας, τα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα από τη Βόρεια (αφήνω το θέμα των κινέζων μεταναστών στο Σωκράτη που το γνωρίζει καλύτερα) για να μην αναφερθώ στις διαφορές κρουσμάτων μέσα στην ίδια την Ελλάδα και θίξω κάποια “επίμαχα” θέματα..

      Reply
      1. Oannes May 4, 2020 at 2:16 pm

        Το περί παραγόντων που οδηγούν στην φυματίωση οι οποίοι μπορεί να χρησιμεύουν ως ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό το καταλαβαίνω [εξαιρουμένης της κακής διατροφής, ως προς τις μεσογειακές χώρες τουλάχιστον].
        Το να προστατεύει κάποιον από τον ιό η ίδια η φυματίωση, χωρίς να έχει προσβλήθεί από αυτήν, δεν το καταλαβαίνω. Ίσως μου διαφεύγουν τεχνικές λεπτομέρειες.

        Reply
        1. stcigar May 4, 2020 at 2:30 pm

          Όπως και με άλλες λοιμώδεις ασθένειες οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από φυματίωση χωρίς ξεκάθαρα συμπτώματα είναι συχνά περισσότεροι από αυτούς που νοσούν πραγματικά. Τέτοια είναι και η.. δική μου περίπτωση, αφού ανακάλυψα σε μια τυχαία εξέταση ότι την πέρασα κάποτε ως γρίπη με αποτέλεσμα το εμβόλιο να μην έχει καμία επίδραση επάνω μου λόγω ανοσίας. Βασικά όμως μιλούσα περισσότερο ειρωνικά για τις εν λόγω στατιστικές, χωρίς φυσικά καμία προσωπική αιχμή προς τον φίλο του blog που έκανε τον κόπο να τις αναρτήσει.

          Reply
    2. Oannes May 4, 2020 at 2:40 pm

      Εκ πρώτης όψεως ενδιαφέρον μου φαίνεται. Δεν έχω τρόπο φυσικά να το αξιολογήσω.
      Σε πρακτικό επίπεδο, ακόμα κι αν είναι έτσι, η τύχη του εμβολίου θα είναι αντίστοιχη με της χλωροκίνης: ενώ έχει κατά τεκμήριο συμβάλλει στη θεραπεία χιλιάδων ανθρώπων [τον ίδιο τον Τσιόδρα έχω ακούσει να μιλάει για “χρήση της, μήνες τώρα, με άριστα αποτελέσματα”] κάποιοι εννοούν να την κουκουλώνουν προς χάρη διαφόρων “μελετών”, και ενός αμφίβολης αποτελεσματικότητας [και …τοξικού, σύμφωνα με τον Raoult] φαρμάκου όπως η Ρεμδεσιβίρη…

      Reply
  3. stcigar May 4, 2020 at 2:58 pm

    Να σου πω την αμαρτία μου, αν μπορούσα να διαλέξω, έχοντας μια βαθιά δυσπιστία στα φάρμακα (κι έχω πάρει πολλά στη ζωή μου) θα προτιμούσα να περάσω τη γρίπη με τον κλασικό τρόπο που όρισε η φύση. Δεν υποτιμώ την αξία κάποιων φαρμάκων που αμβλύνουν τα συμπτώματα σε δύσκολες περιπτώσεις (και αυτό ακριβώς κάνει τόσο η χλωροκίνη όσο και δεκάδες παρόμοια) αλλά ούτε και με πολυενθουσιάζει ο ρόλος του πειραματόζωου..

    Reply
    1. Oannes May 4, 2020 at 3:06 pm

      Κι εγώ το ίδιο. Αλλά ας μην προεξοφλούμε τι θα λέγαμε αν ήμασταν στα …εβδομηνταφεύγα, ας πούμε…

      Reply
      1. stcigar May 4, 2020 at 3:12 pm

        Θα το θεωρήσω θαύμα έτσι και φτάσω σε τέτοια ηλικία και μάλλον δεν θα φταίει ο κορωνοϊός.. 🙂

        Reply

Leave a Reply