Πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκε από την κινεζκή κυβέρνηση ότι ο ιός έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο. Στην ανακοίνωση περιεχόταν μια αξιοσημείωτη φράση: “ο κόσμος πρέπει να ζητήσει συγνώμη από την Κίνα για την κριτική που της ασκήθηκε για τον ιό”. Ας θυμηθούμε ότι η κριτική αφορούσε στο ότι, για ένα κρίσιμο διάστημα, οι αρχές παραπλανούσαν το κοινό ως προς τον ιό, με την επιλογή τους να είναι υπεύθυνη για την ανεξέλεγκτη σήμερα διάδοσή του [δυο εβδομάδες αφού η κυβέρνηση είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, …ξύπνησε και έλαβε τα μέτρα που γνωρίζουμε].
Εκτός απο τη συγνώμη που πρέπει να ζητήσουμε, σύμφωνα με τους Κινέζους, θα πρέπει να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για την επιλογή τους να μη περιορίσουν τις εξαγωγές τους σε φαρμακευτικά υλικά και προμηθειες.
Και ο αξιωματούχος συνεχίζει με μια αποστροφή που δεν μπορεί να διαβαστεί παρά σαν ωμή απειλή:
“Αν η Κίνα είχε αποφασίσει να ανταπαδώσει στην Αμερική την επιθετική οικονομική της συμπεριφορά, τότε επιπρόσθετα με την απαγόρευση των ταξιδιών εκεί, θα μπορούσε να αναλάβει τον αυστηρό έλεγχο των φαρμακευτικών παρασκευασμάτων της, απαγορεύοντας τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ. Εαν η Κίνα ανακοινώσει ότι κρατά τα φάρμακά της για δική της χρήση και απαγορεύσει την εξαγωγή τους, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την κόλαση μιας νέας ανεξέλεγκτης επιδημίας κορωνοϊού”.
Δεν πρόκειται για λόγια του αέρα. Χάρη στην πολιτική Obama, η Αμερική εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό απ’ την Κίνα για οτιδήποτε αφορά τον ιατροφαρμακευτικό της εξοπλισμό: από μάσκες και εργαλεία, μέχρι φάρμακα και αντιβιοτικά κάθε είδους.
Γύρω στο 88% των συστατικών πoυ χρησιμοποιούνται από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έχουν κινεζική προέλευση. Το 97% των αντιβιοτικών που πωλούνται στην Αμερική κατασκευάζονται στην Κίνα.
Αυτό αφορά και άλλους τομείς: η αυτοκινητοβιομηχανία, οι βιομηχανίες ρούχων, ηλεκτρονικών κλπ. έχουν νιώσει τον αντίκτυπο της επιδημίας στα κινεζικά εργοστάσια.
Αλλά, εκτός από την Αμερική, αφορά και τον υπόλοιπο κόσμο: σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Κίνα είναι ο εξαγωγέας του 20% των APIs [active pharmaceutical ingredients] σε πλανητικό επίπεδο, ενώ άλλες εκτιμήσεις [The United Kingdom’s Medicines and Healthcare products Regulatory Agency] μιλούν για διπλάσιο ποσοστό απ’ αυτό.
Τι να σημαίνουν όλα αυτά; ότι ένα κράτος που αποδεδειγμένα εχθρεύεται κάθε τι δυτικό [από μνησικακία για όσα υπέστη επί ένα + αιώνα, αλλά και από ρατσιστική περιφρόνηση] κρατάει το πιο πολύτιμο αγαθό, την υγεία μας, στα χέρια του.
Discover more from OANNES
Subscribe to get the latest posts sent to your email.