Με τη Σαγκάη να αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους βιομηχανικούς κόμβους της Κίνας, και με τον καθοριστικό ρόλο του λιμένα της στο παγκόσμιο εμπόριο [μέσω αυτού διακινείται τετραπλάσιος όγκος εμπορευματοκιβωτίων από εκείνο που διακινείται μέσω εκείνου του Λος Άντζελες], δεν χρειάζεται υψηλή τεχνογνωσία για να διαβλέψει κανείς τις επερχόμενες «οικονομικές επιπτώσεις» από το σκληρό λοκντάουν στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν είναι βέβαια μόνο η Σαγκάη που βρίσκεται σε υγειονομικό αποκλεισμό. Το ίδιο μέτρο, καθολικά ή εν μέρει, εφαρμόζεται και σε αρκετές πόλεις γύρω από αυτήν, ο συνολικός πληθυσμός των οποίων φτάνει το ¼ περίπου του συνολικού της χώρας, με το αντίστοιχο ποσοστό της «οικονομικής δραστηριότητας» να αντιπροσωπεύει το 40% αυτής.
Ήδη ο αριθμός των πλοίων που περιμένουν να φορτώσουν / εκφορτώσουν «έχει εκτιναχθεί σε επίπεδο ρεκόρ», ενώ αυξάνεται ο αριθμός των οδηγών φορτηγών που αδυνατούν, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, να εισέλθουν στο λιμάνι.
Τα εργοστάσια της περιοχής εξακολουθούν τη λειτουργία τους με το σύστημα του «κλειστού βρόχου» [οι εργαζόμενοι κοιμούνται στους χώρους εργασίας τους, τους οποίους, απλώς, δεν εγκαταλείπουν ποτέ], μέχρι στιγμής λοιπόν οι επιπτώσεις του λοκντάουν στην Κινεζική και την παγκόσμια οικονομία αξιολογούνται από τους «ειδικούς» ως περιορισμένες. Η ανησυχητική «λεπτομέρεια» αφορά στο ότι το λοκντάουν αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Ως εκ τούτου, «Η νέα έξαρση της πανδημίας της COVID-19 στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις και υψηλότερες τιμές, οι οποίες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάκαμψη και να προσθέσουν περαιτέρω στον παγκόσμιο πληθωρισμό» [Μπρους Πανγκ, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών και στρατηγικών ερευνών της China Renaissance Securities με έδρα το Χονγκ Κονγκ, μιλώντας στο Al Jazeera].
Μια αυθαίρετη, όχι όμως παράλογη, νομίζω, εξήγηση για τα παραπάνω είναι ότι …η νέα κινεζική έξαρση της πανδημίας, αποτελεί τη συμβολή του Σι στον πόλεμο που διεξάγει ο επιστήθιος, πλέον, φίλος και σύμμαχος, το δίκαιο του οποίου υποστηρίζει απερίφραστα [και δικαιολογημένα]. Το «στρατήγημα», αν είναι τέτοιο, του δίνει τη δυνατότητα ενός ελεγχόμενου επηρεασμού της παγκόσμιας οικονομίας, με τον «έλεγχο» να αποτελεί κομψή περιγραφή ενός ωμού εκβιασμού.
Παρεμπιπτόντως, και εν μέσω «ανατριχιαστικών διηγήσεων» συνοδευόμενων από τα απαραίτητα «σοκαριστικά βίντεο», τα νούμερα που δίνουν οι κινεζικές αρχές δικαιολογώντας τα λοκντάουν είναι, 3.600 συμπτωματικά και 20.000 …ασυμπτωματικά κρούσματα, με 77 νεκρούς, πράγμα που το τοποθετεί το επίπεδο θνητότητας στο 0.3%. Εννοείται ότι το να πληροφορηθεί κάποιος το αληθινό μέγεθος της αναζωπύρωσης, ή το αν υπάρχει καν τέτοια, είναι …ελαφρώς δύσκολο, όταν μιλάμε για μια χώρα που αποτελεί στο σύνολό της μια «Απαγορευμένη Πόλη» έχοντας καταστεί πρώτη και με διαφορά απ τον υπόλοιπο κόσμο …άτυπο βασίλειο της virtual reality.
Discover more from OANNES
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Μιλαμε για το παγκοσμιο κεντρο εμποριου ,, Αυτη ειναι η Σαγκαη ,, Η οποια εκλεισε , λεει . εξ αιτιας του …covid !!
Δηλαδη οι ΚΙνεζοι αυτοκτονουν οικονομικα για ψυλου πηδημα…Ενω ταυτοχρινα υποτιθεται ο υπολοιπος πλανητης ειναι στα τελειωματα της πανδημιας .. Δυσκολο να το χαψει κανεις , οποτε οποια σεναρια και να βαλει στο νου του ειναι δικαιολογημενα ,, Μεχρι κι αυτο περι καποιας αλλης πανδημιας που μας κρυβουν .. Πραγματικα περοεργη κατασταση ..
Αν θεωρήσει κανείς δεδομένο ως στόχο τους την έτι περαιτέρω βύθιση της δυτικής οικονομίας, τυχόν μεταπήδηση της νέας ψευτοπανδημίας και στα μέρη μας, δεν συνιστά απόκλιση απ αυτόν, το αντίθετο.