ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ”…

Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα διεθνή media, απόλυτα εναρμονισμένα, βλ: ενορχηστρωμένα, κινούνται με βάση ένα τριπολικό σχήμα, το οποίο συμπληρώνεται με καρυκεύματα από τις επιμέρους, εθνικές σκηνές:
1. Κατάργηση συνόρων. Υπηρετείται μέσα απ’ τη μόνιμη, ανθρωπιστικών τόνων αναφορά στο μεταναστευτικό, αλλά και μια επίθεση στην “διαφθορά” και την “ανικανότητα” όλων των …επιμέρους κυβερνήσεων, με φόντο πάντα μια μελλοντική …Παγκόσμια Διακυβέρνηση. Πρωταγωνιστές εδώ, οι κατά τόπους νεαροί ακτιβιστές που μας ενημερώνουν, ομογενοποιημένοι κάτω απ’ τις κουκούλες τους, ότι “δεν είναι με κανέναν” και ότι “έχουν σιχαθεί το πολιτικό σύστημα”, λίγο προτού επιδοθούν στο αγαπημένο τους σπορ, του …πετροπόλεμου με την Αστυνομία. Εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι ουδέποτε στη διάρκεια των επεισοδίων κοιτάζουν προς την κάμερα. Θα ανέμενε κανείς, μια στις τόσες, κάποια χειρονομία, κάποια κίνηση ή καταφορά εναντίον της, αλλά όχι. Εξακολουθούν να επιδίδονται στο έργο τους αδιάφοροι, λες και αυτή δεν υπάρχει …όπως οι ηθοποιοί στη διάρκεια ενός γυρίσματος.
2. Περί κλιματικής αλλαγής φιλολογία. Από τη μια τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εξυπηρετεί, πυροδοτημένη στη σύγχρονη εκδοχή της από τον κύκλο του Al Gore και συντηρούμενη με ανελέητη προπαγάνδα / περιθωριοποίηση του λόγου των “αμφισβητιών”. Από την άλλη, οι εσχατολογικές εξαγγελίες περί …12 χρόνων που απομένουν στο ανθρώπινο γένος κτλ., αποτελούν εργαλείο συντήρησης του κλίματος φόβου, απαραίτητου για την υποβάθμιση της κριτικής ικανότητας. Απ’ την στιγμή που το “ανατολικό μπλοκ” εξέλιπε, και ελλείψει …εξωγήινων [για τους οποίους είχε μιλήσει ακροθιγώς στη …λήξη της ψυχροπολεμικής περιόδου, ο R. Reagan], η κλιματική αλλαγή φαίνεται “αξιόπιστη” διάδοχη κατάσταση: αδυσώπητος εχθρός της ανθρωπότητας, που μόνο σαν …σύνολο, ενωμένη, μπορεί να τον αντιμετωπίσει.
3. Αέναες ψαλμωδίες προς μια τεχνολογία που καλπάζει στην κατεύθυνση ενός μέλλοντος …ομολογημένα άγνωστου. Η τεχνολογική προπαγάνδα περνά μέσα απ’ την εξασθένιση της κρίσης νεώτερων ηλικιακά στρωμάτων, που θα μπορούσαν να ηγηθούν κάποιας αντίστασης: σ’ αυτούς κυρίως απευθύνεται, με “ιδεολογικούς” [βλέπε: διαφημιστικούς] όρους τύπου “παλιό Vs καινούργιο”, δελεάζοντάς τους ταυτόχρονα με την προοπτική μιας καριέρας που εγγυάται πλούτο και διασημότητα σε …νεαρή ηλικία.  Και βέβαια, κάνοντας σαφές ότι, στην επερχόμενη τάξη πραγμάτων*, δεν υπάρχει χώρος για …αντιρρησίες συνείδησης: προοπτική των τελευταίων είναι η εξορία [εξαφάνιση] απ’ τον ψηφιακό κόσμο, τον μόνο, σύντομα, μέσω του οποίου θα μπορεί κανείς να επικοινωνήσει / αισθανθεί μέρος ενός συνόλου, και η …φυσική εξόντωση στον πραγματικό.

* η οποία ουσιαστικά έχει …επέλθει, μέσω εγκαθίδρυσης μιας διαδικασίας που καθιστά την έλευση μονόδρομο. Αυτό θα μπορούσε να είναι το νόημα πίσω από την εννοιολογική ατασθαλία του κεντρικού συνθήματος: “το μέλλον είναι εδώ”.

1
(Visited 41 times, 1 visits today)

Leave a Reply