ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ : ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Ο κύριος Craig Venter, βιοτεχνολόγος επιχειρηματίας [μαντέψτε το παρατσούκλι του στην επιστημονική κοινότητα] είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση, ανεξαρτήτως συναισθημάτων που συνοδεύουν το ενδιαφέρον.
Ήταν ο άνθρωπος που πέτυχε για πρώτη φορά στα middle ‘90s την
αποκωδικοποίηση της γονιδιακής ακολουθίας ενός ζωντανού οργανισμού, του …Haemophilus influenzae bacterium.
Ακολούθησε η αποκωδικοποίηση του
ανθρώπινου γονιδιώματος το 2000, αποτέλεσμα συνεργασίας των [πρώην αντίπαλων, “συμφιλιωμένων” με διαμεσολάβηση …Bill Clinton] γενετιστών Craig Venter και Francis Sellers Collins.
Ο Venter είναι ο πρώτος που πέτυχε να παρασκευάσει ένα
συνθετικό κύτταρο από χημικά παρασκευασμένο γονιδίωμα [2010].
Στο τελευταίο section, από 47:01 της διάλεξης με τίτλο “Life At The Speed Of Light” [https://youtu.be/mVkPgOg7hAw – δεν θα έχανε κανείς να την παρακολουθήσει ολόκληρη], έχοντας ενημερωθεί για τη
δυνατότητα μετατροπής των βιολογικών δεδομένων σε ψηφιακά και τανάπαλιν, μπορούμε να ακούσουμε τον κύριο Venter να μιλάει για τις προοπτικές που ανοίγονται για την αποστολή αυτών των δεδομένων σε ολόκληρο τον κόσμο [στη Γη …και σε άλλους πλανήτες] με την ταχύτητα του φωτός, σε δευτερόλεπτα ή και κλάσματα δευτερολέπτου.
Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα διαθέτουμε τις κατάλληλες συσκευές – δέκτες, ακόμα και στο προσωπικό μας κομπιούτερ, θα μπορούμε να
κατεβάσουμε ινσουλίνη, ή το βασισμένο στο γονιδίωμα εμβόλιο του κυρίου Venter για την μηνιγγίτιδα – Β, ή …ένα εμβόλιο για τη γρίπη. Αντιλαμβάνεται κανείς τον ρόλο που μπορεί να παίξουν όλα αυτά σε ένα μελλοντικό κόσμο πανδημιών και …μεταλλάξεων.
Η διαδικασία παρεμπιπτόντως φέρνει προς εκείνη της
διακτίνισης [beam me up Scotty]. Είναι ενδιαφέρον η πραγμάτωση της επαγγελίας του Star Τrek να προαναγγέλεται από κάποιον …Βέντερ.


3
(Visited 80 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. stcigar May 15, 2021 at 2:16 pm

    Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι επαγγελίες των γενετιστών παραμένουν στο στάδιο της επιστημονικής φαντασίας, η συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και λόγος είναι ότι το DNA αποτελεί από τη φύση του μια καθαρά ψηφιακή μορφή κωδικοποίησης δεδομένων. Το πενταδικό 64-bit σύστημα που χρησιμοποιεί για τη μεταφορά δεδομένων είναι σαφώς πιο περίπλοκο από το δυαδικό των σύγχρονων υπολογιστών, θεωρητικά όμως είναι πλήρως μετατρέψιμο στη μορφή αυτή, όπως εξάλλου και το αντίστροφο, η μετάφραση δηλαδή των κατάλληλων υπολογιστικών προγραμμάτων σε σειρές DNA. Ακούγεται απίστευτο, αλλά η φύση εμπιστεύθηκε σε ψηφιακό πρόγραμμα δικής της εμπνεύσεως την αναπαραγωγή της ζωής και από την άποψη αυτή ο υπολογιστής αποτελεί μια καθυστερημένη επιστροφή στις θεμελιώδεις αρχές της. Κατά τάλλα ποτέ δεν υπήρξε πλήρης “αποκωδικοποίηση” του ανθρώπινου γονιδιώματος, ακριβής αντιστοίχιση δηλαδή γονοτύπου-φαινοτύπου, και κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ. Ο λόγος δεν είναι μόνο η χαώδης περιπλοκότητα του εγχειρήματος, αλλά και το γεγονός ότι απαιτείται απειρία πειραμάτων, για τα οποία η φύση χρειάστηκε δισεκατομμύρια χρόνια και τρισεκατομμύρια θύματα.

    Reply
    1. Oannes May 16, 2021 at 8:39 am

      Όντως. Είναι ενδιαφέρον το ότι άνθρωποι όπως ο CV αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο “στο μέλλον” μιας τύπου Star Trek τηλεμεταφοράς. Αυτό, τη στιγμή που η απλή λογική λέει ότι αυτό που στέλνεις είναι ένα ψηφιακό αντίγραφο του πρωτοτύπου, το οποίο έχει υποστεί έναν θάνατο …πολύ πρωτότυπο.

      Reply
  2. stcigar May 17, 2021 at 10:11 am

    Μέχρι στιγμής πάντως οι μεγαλόστομες υποσχέσεις των γενετιστών μεταφράζονται σε μηδενικό πρακτικό αποτέλεσμα για τον άνθρωπο. Γονιδιακή θεραπεία, κλωνοποίηση οργάνων, ανάπλαση μέσω βλαστοκυττάρων κλπ κλπ (για να μην πιάσουμε πάλι το ζήτημα των εμβολίων) = μια τρύπα στο νερό. Κάπως καλύτερα τα καταφέρνουν στο θέμα των μεταλλαγμένων τροφίμων και των βιολογικών όπλων. Αερολογίες όπως αυτές των γενετιστών, των αποικιστών του διαστήματος και των δημοσίων υπαλλήλων του CERN αποδεικνύουν ότι ο μόνος τομέας όπου παρουσιάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες γνήσια επιστημονική πρόοδος είναι ο τομέας του μάρκετινγκ.

    Reply
    1. Oannes May 17, 2021 at 10:24 am

      Αυτή είναι μια φράση που τα περικλείει όλα. Εκτός άλλων, και υπό την έννοια ότι στη διαδικασία του marketing έχει υπαχθεί σημαντικός αριθμός επιστημονικών πεδίων, υπηρετούντων cοncepts του τύπου “προβολή ισχύος”, “μαζική λοβοτομή / χειραγώγηση” κοκ.

      Reply

Leave a Reply