ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ…

Από vita.gr
Η θεωρία που θέλει την κατάθλιψη να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη δείχνει να διαψεύδεται οριστικά από την επανεξέταση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, ένα συμπέρασμα που αφενός αλλάζει την εικόνα για τη νόσο και αφετέρου θέτει υπό αμφισβήτηση την αξία των αντικαταθλιπτικών.
«Είναι πάντα δύσκολο να αποδειχθεί μια άρνηση, πιστεύω όμως ότι μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι, μετά τις πολυάριθμες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι η κατάθλιψη οφείλεται σε ανωμαλίες της σεροτονίνης, και συγκεκριμένα στα χαμηλά επίπεδα ή τη μειωμένη δραστηριότητα της σεροτονίνης» δήλωσε η Τζοάνα Μόνκριφ του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.
Τα ευρήματα της ομάδας της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry.
Πώς λειτουργούν τα αντικαταθλιπτικά;
«Η δημοφιλία της θεωρίας της ‘χημικής ανισορροπίας’ συνέπεσε με τεράστια αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών. Η συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε δραματικά από τη δεκαετία του 1990, με ένας στους έξι ενήλικες στην Αγγλία και το2% των εφήβων να λαμβάνουν συνταγή κάθε έτος» είπε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης, ή SSRI, και αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός από τους νευροδιαβιβαστές που επιτρέπει στα νευρικά κύτταρα να ανταλλάσσουν σήματα. Άλλος μηχανισμός που θα εξηγούσε την αντικαταθλιπτική τους δράση δεν έχει βρεθεί.
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών. Παραμένει όμως ασαφές πώς δρουν στην κατάθλιψη.
«Πολύς κόσμος παίρνει αντικαταθλιπτικά επειδή οδηγήθηκε στην άποψη ότι η κατάθλιψη έχει βιοχημική βάση. Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή η άποψη δεν στηρίζεται από τις διαθέσιμες ενδείξεις» είπε η δρ Μόνκριφ.
Τα ευρήματα οδηγούν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει στήριξη στην υπόθεση ότι η κατάθλιψη προκαλείται από μειωμένη δραστηριότητα ή συγκέντρωση σεροτονίνης».
Το συμπέρασμα αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι σύμφωνα με έρευνες το 85-90% του κοινού πιστεύει ότι η κατάθλιψη οφείλεται σε χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, όλο και περισσότεροι ειδικοί και ιατρικοί φορείς αναγνωρίζουν ότι η θεωρία της χημικής ανισορροπίας είναι εσφαλμένη ή υπεραπλουστευτική.
Υπάρχουν εξάλλου ενδείξεις ότι η ιδέα της χημικής ανισορροπίας κάνει τους ασθενείς πιο πεσιμιστές ως προς την πιθανότητα βελτίωσης.
Αν και η μελέτη δεν εξέτασε την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών, οι συντάκτες της ζητούν περαιτέρω μελέτες για τον ρόλο των τραυματικών συμβάντων στην αιτιολογία της κατάθλιψης. Ζητούν επίσης περαιτέρω μελέτες για την αξία της ενσυνειδητότητας (mindfulness) και την αντιμετώπιση υποκείμενων παραγόντων όπως η φτώχια, το στρες και η μοναξιά.
«Άποψή μας είναι ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να οδηγούνται στην άποψη ότι η κατάθλιψη οφείλεται στη χαμηλή σεροτονίνη ή σε κάποια χημική ανισορροπία, ή ότι τα αντικαταθλιπτικά λειτουργούν στοχεύοντας αυτές τις αναπόδεικτες ανωμαλίες. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνουν τα αντικαταθλιπτικά στον εγκέφαλο και αυτού του είδους η εσφαλμένη ενημέρωση εμποδίζει τον κόσμο από το να λάβει μόνος την απόφαση αν θα πάρει αντικαταθλιπτικά» συνόψισε η δρ Μόνκλιφ.
Όπως πρόσθεσε ο δρ Μάρκ Χάροβιτς του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, «ένα ενδιαφέρον στοιχείο των μελετών που εξετάσαμε είναι η ισχυρή επίδραση των αρνητικών συμβάντων ζωής, κάτι που υποδεικνύει ότι η πεσμένη διάθεση είναι αντίδραση στις συνθήκες ζωής και δεν μπορεί να υποβιβαστεί σε απλή χημική εξίσωση».
Οι ερευνητές, πάντως, τονίζουν ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά δεν πρέπει να τα σταματούν μόνοι τους λόγω του κινδύνου στερητικών συμπτωμάτων.


Πριν ξεκινήσω, να επαναλάβω ένα χτεσινό σχόλιο του
sticgar το οποίο προσυπογράφω με τα δυο μου χέρια : σημαντικότερο στοιχείο απ’ την ίδια την είδηση είναι το timing, η χρονική στιγμή που επιλέγεται για την κυκλοφορία της. Επί του θέματος του γιατί τώρα τα περί κατάθλιψης …κάποια άλλη στιγμή.
Τώρα, για όσους έχουν ασχοληθεί στοιχειωδώς με τα αφορώντα στην ψυχιατρική, η είδηση προκαλεί ήπια θυμηδία, χρήσιμη στο διάστημα που διανύουμε : για τη συντριπτική πλειονότητα των [θεωρούμενων ως] ψυχικών διαταραχών, τα επιστημονικά δεδομένα έλαμπαν
πάντα διά της απουσίας τους. Πολύ απλά: δεν υπάρχει, ουδέποτε υπήρξε, όπως υπάρχει στις “παραδοσιακές” ιατρικές περιπτώσεις, αντιστοίχιση ανάμεσα σε διαταραχές και βιολογικές αιτίες που τις προκαλούν. Ούτε, βεβαίως, υπάρχουν σχετικά τεστ που θα πιστοποιούσαν τη διάγνωση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, θα απορήσει κάποιος : πως κατ’ αρχήν αποφασίζεται ο χαρακτήρας κάθε πάθησης; Απάντηση: μέσα από
διεξοδικές συζητήσεις των μελών μιας ηγετικής ομάδας, που καθορίζει από καιρού εις καιρόν το περιεχόμενο της αενάως εμπλουτιζόμενης Βίβλου των ψυχικών διαταραχών [DSM] την οποία και ακολουθούν οι “ειδικοί” στην επιφάνεια του πλανήτη. Κάθε φορά που η διεξοδική συζήτηση οδηγείται σε αδιέξοδο, η λύση δίνεται μέσω ψηφοφορίας.
Για όσους τυχόν σκεφτούν ότι αυτό δεν αποτελεί ακριβώς …επιστημονική προσέγγιση σε θέματα ζωής και θανάτου [ας αναλογιστούμε το βαθμό στον οποίο επηρεάζονται οι ζωές εκατομμυρίων από τις πρακτικές των ψυχιάτρων / ψυχιατρικών ιδρυμάτων] η απάντηση είναι ότι …ασφαλώς και
δεν είναι επιστημονική.
Οι πρώτοι που το παραδέχονται είναι οι σοβαροί επαγγελματίες του χώρου – υπάρχουν και τέτοιοι, έστω ως μειονότητα.

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές, “ενημερωμένες” απόψεις του υπογράφοντος και είναι άσχετα με το περιεχόμενο της ενδιαφέρουσας όπως πάντα εκπομπής του Tucker Carlson. Στο πλαίσιό της εμφανίζεται σε βίντεο, τρόπον τινά δικαιωμένος για την προ 15ετίας αναφορά του στο θέμα, ο Tom Cruise. Δεν είναι της παρούσης να σχολιάσει κανείς τα της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας εν ονόματι της οποίας επιτίθεται στην ψυχιατρική ο ηθοποιός, ούτε τα του βίου και πολιτείας του ιδρυτή αυτής Ron L Hubbard.
Κύριο μέλημα του Tucker Carlson, ορθά κατά την άποψή μου, είναι η ένταξη της είδησης στο οπλοστάσιο των επιχειρημάτων εναντίον των
Big Pharma, για τις τρέχουσες, περί την ”πανδημία” δραστηριότητές τους.
Ενδιαφέρον και ελαφρώς ανατριχιαστικό είναι το section που αφορά στον εμβολιασμό των
εγκύων, με τον Dr. Fauci να παραδέχεται ότι χρειάζεται ακόμα έρευνα ως προς αυτό, …αφού πρώτα έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια εγκύων σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Ακολουθεί διαφωτιστικό οικονομικό ρεπορτάζ, και …extra bonus σχετικό με τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.


3
(Visited 42 times, 1 visits today)

Leave a Reply