ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ…

Δίπλα στις παραιτήσεις πρωθυπουργών, υποδειγματικά αντι-Ρώσων κατά σύμπτωση [Εσθονίας, Βουλγαρίας, Βρετανίας, Ιταλίας] ενδιαφέρον προκαλούν εκείνες ακριβοπληρωμένων CEOs πολυεθνικών, με το φαινόμενο να παίρνει «μορφή χιονοστιβάδας» – τελευταίος σε μια μακρά σειρά ο Kevin Johnson, της Starbuks. Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι συναισθηματικής φύσεως λόγοι που επικαλούνται : επιβάρυνση ψυχικής υγείας, ανάγκη για περισσότερο χρόνο με την οικογένεια κοκ. Εικάζεται από αναλυτές ότι το της «ψυχικής υγείας» αφορά σε οδυνηρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν εν όψει κρίσης – ο CEO δεν θέλει να συνδέσει το όνομά του με εξαθλίωση των εργαζομένων – μισθούς πείνας, μειωμένο ωράριο, απολύσεις.
Χωρίς να θέλει κανείς να υποτιμήσει την πιθανότητα αυτής της εκδοχής, οφείλει να σκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι εγκέφαλοι αυτών των ανθρώπων, στον οποίο άλλωστε οφείλεται η περίβλεπτη κοινωνική τους θέση : κάθε κίνηση
οφείλει να γίνεται μετά από ακριβή υπολογισμό, ζύγισμα κερδών – απωλειών, ελαχιστοποίηση του ρίσκου. Κάποιος που αποφασίζει να εγκαταλείψει την ακριβοπληρωμένη εργασία του, μη επιλέγοντας μια άλλη πιο συμφέρουσα, έχει αφενός λεφτά να ζήσει μια άνετη ζωή, ο ίδιος και η οικογένειά του.
Είναι, αφετέρου, πιθανό να διακρίνει στον ορίζοντα ένα
ακούσιο τερματισμό καριέρας, για xψ λόγους [από «απλή» υποβάθμιση εταιρίας μέχρι ολική ανατροπή του οικονομικού status quo] υπό συνθήκες πολύ πιο ασύμφορες γι’ αυτόν από τις σήμερα ισχύουσες.
Αυτός είναι ο λόγος που, υποθέτω, κάποιοι επιλέγουν εθελούσια έξοδο. Η όποια προσωπική επαφή είχα με …αμελητέους [Έλληνες] εκπρόσωπους του «είδους», με κάνει να αμφιβάλλω για τα σενάρια περί ευαισθησίας για τον εργαζόμενο.
Αυτό όμως που προκύπτει ως τελικό συμπέρασμα είναι ένα είδος ανησυχητικού
«τεκμήριου» περί επερχόμενης καταστροφής, για την οποία μιλούν γνωρίζοντες και μη. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ρόλος των CEOs είναι αυτός των ποντικών : εγκαταλείπουν πρώτοι το σκάφος.

4
(Visited 248 times, 1 visits today)

8 Comments

 1. stcigar July 16, 2022 at 2:48 pm

  Στην παρομοίωση με το πλοίο απουσιάζει βέβαια μια σημαντική λεπτομέρεια. Εδώ δεν μιλάμε γενικά και αόριστα για πλοίο που βυθίζεται. Μιλάμε για πλοίο που το βυθίζουν από κοινού και με μανία εταιρία, κυβερνήτες, πλήρωμα, επιβάτες, ο ένας υπό τα χειροκροτήματα του άλλου και πετώντας με ουρλιαχτά στη θάλασσα όποιον, όχι αρνείται να συμμετάσχει στην καταστροφή, αλλά τους ρωτάει απλώς με απορία τι στο διάολο φαντάζονται ότι κάνουν.

  Reply
  1. Oannes July 16, 2022 at 10:18 pm

   Ακριβέστατα. Ίσως, ως εκ τούτου, αντιπροσωπευτικότερη εικόνα τελικά είναι αυτή των Norwegian Lemmings. Τρωκτικών κι αυτών, μπάη δε ουέη.
   [Υποτίθεται ότι το σενάριο περί μαζικής αυτοκτονίας των όντων έχει απομυθοποιηθεί, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο – I stick to the original]

   Reply
 2. dnk July 16, 2022 at 6:55 pm

  Πεπτωκότες CEOι;Μήπως έπεσαν θύματα “επιθετικής εξαγοράς”;😺https://m.youtube.com/watch?v=4Yds8jY-D18

  Reply
   1. Oannes July 19, 2022 at 9:43 am

    Έτρεχα χτες λόγω …γαστρεντερολογικών προβλημάτων συγγενικών μου προσώπων [υπάρχει και επιδημία εκτός των άλλων γαστρεντερίτιδας. Η πρώτη ατάκα του γιατρού με τον οποίο επικοινώνησα ήταν φυσικά “να κάνουν test Covid!”]. Το πράγμα υποχώρησε ευτυχώς και μάλλον, κατ’ αναλογία του “δεν ήταν Covid αλλά γαστρεντερίτιδα” ισχύει τελικά ότι “δεν ήταν γαστρεντερίτιδα αλλά τροφική δηλητηρίαση”.
    Τα άρθρα στα οποία παραπέμπεις, και των οποίων ένα mix / περίληψη αξίζει οπωσδήποτε σχολιασμό, είναι τελείως χαρακτηριστικά των προθέσεών τους. Εϊναι σαφές ότι όπως το κόλπο με τα τσιγάρα ήταν πρόβα τζενεράλε για τον Covid έτσι και ο τελευταίος είναι πρόβα τζενεράλε για το real thing που [όπως λέμε από αμνημονεύτων] είναι το Climate Change. Ο Bill Gates έχει ισχυριστεί μετ’ επιτάσεως ότι η Κλιματική Αλλάγή, αν δεν κάνουμε κάτι σε Παγκόσμιο Επίπεδο, θα σκοτώνει …5 φορές περισσότερους ανθρώπους το χρόνο απ’ ότι οι [γενικώς και αορίστως] πανδημίες. Η φάση με τον Πούτιν δυο τινά μπορεί να σημαίνει : ή είναι ο χρήσιμος [μη] ηλίθιος – ακούσιο εργαλείο της “υψηλής στρατηγικής” των δυτικών ή, το πιθανότερο, είναι στο κόλπο. Όπως και ο Chinaman, εννοείται.

    Reply
    1. stcigar July 19, 2022 at 10:47 am

     I hope they’re doing ok now! Εννοείται ότι το ενδιαφέρον στις ειδήσεις δεν συνίσταται στο τι λένε, αλλά γιατί το λένε. Όπως και νάχει πάντως, μέχρι νεωτέρας αφήνω τον αναλυτικό σχολιασμό σημείων και τεράτων στη διακριτική σου ευχέρεια, με μοναδικό μου σχόλιο προς το παρόν..
     https://youtu.be/1HqD8XJ_-uQ

     Reply
     1. Oannes July 19, 2022 at 2:32 pm

      Καλύτερα είναι, λαμβάνοντας υπόψιν και το προκεχωρημένον της ηλικίας των όντων – late ’70s, middle ’80s και όχι ακριβώς υγιέστατων, για να μην πω το αντίθετο. Η φάση ως εκ τούτου περιλαμβάνει “ομορφιές” όπως …κλύσμα και …σταματάω εδώ.

      Reply

Leave a Reply