Ο “ΚΑΠΤάΝ ΚΕΡΚ” ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ

Επιτυχής ήταν για τη Τουρκία η δοκιμή μηχανής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστολή στη Σελήνη σύμφωνα με τον υπουργό Τεχνολογίας και Βιομηχανίας της χώρας. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu η δοκιμή πραγματοποιήθηκε κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Ο υπουργός Mustafa Varank ανέφερε : αυτό που δοκιμάστηκε τώρα είναι μόνο οι κινητήρες των πυραύλων και σε δεύτερη φάση, τον ερχόμενο Μάιο, στην Σινώπη αναμένεται να γίνουν οι δοκιμές πτήσης αυτών των πυραύλων. Όπως είπε “Πιστεύουμε πως το 2023 μπορούμε να μεταφέρουμε ένα αεροσκάφος [sic!] στην Σελήνη, πηγαίνοντας εκεί για πρώτη φορά την τουρκική σημαία”. [THETOC]

Με σεβασμό πάνω απ’ όλα στα ιστορικά γεγονότα, πρέπει να επισημάνουμε ότι η σχέση των Τούρκων με το διάστημα δεν είναι καινούργια. Από τα middle ‘70s ήδη οι Τούρκοι έχουν ανοίξει τα [δανεικά] φτερά τους για τις εσχατιές του Σύμπαντος… Η τουρκική βερσιόν του …Star Trek είναι ακριβό μυστικό και πηγή αιώνιας απόλαυσης για τους Trekkies – η πρώτη φορά που είδα επεισόδιο του “είδους”, προ εικοσαετίας περίπου έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Ιδού μια γεύση από τις περιπέτειες του “Καπτάν Κερκ” [see photo] και του μογγολικού πληρώματός του – συμπεριλαμβανομένων Νεγρο-Μογγόλων και Μογγoλο-Βουλκάνιων…

3
(Visited 65 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. stcigar April 12, 2021 at 8:38 pm

    Καλά κάτσε να πήγαν πρώτα οι αμερικανοί στη σελήνη (παλιότερα κορόιδευα όσους το αμφισβητούσαν, τώρα το απορρίπτω κατηγορηματικά και ο ίδιος) και το συζητάμε αργότερα για τους τούρκους. Παρεμπιπτόντως είχα πετύχει βιντεοκασέτες με τουρκικές παρωδίες τη δεκαετία του 80 σε παρακμιακές καφετέριες της επαρχίας, όχι όμως και τη συγκεκριμένη. Ακόμα θυμάμαι το μωαμεθανό σούπερμαν με το χαρακτηριστικό ζιβάγκο-πουλόβερ να σηκώνει στον ουρανό την αντίστοιχη τουρκάλα in distress..

    Reply
    1. Oannes April 12, 2021 at 8:54 pm

      Έχω κάνει καριέρα amateur comedian στην εφηβεία μου, με μιμήσεις από τουρκικές [τύπου “ελληνικές”] ταινίες και διαφημίσεις από την τουρκική τηλεόραση, που είχα την τύχη να βλέπω στις διακοπές μου στη Χίο. Μιλάμε για παράνοια. Δεν μπορείς παρά να σκεφτείς κάποια στιγμή ότι “αυτοί οι τύποι μας είχαν σκλάβους 400 χρόνια”… πριν έρθεις στα ίσια σου σκεπτόμενος …τι είμαστε εμείς οι ίδιοι.
      Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω πια τι συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια αλλά, οι τότε μουσικές εκπομπές τους [κατ’ εξαίρεση] ήταν πολύ καλύτερες από τις δικές μας. Και σε “παραδοσιακό” stuff και σε σύγχρονο, ΚΑΙ σε “δυτικά” ιδιώματα άμα λάχει ας πούμε.

      Reply
  2. stcigar April 12, 2021 at 9:30 pm

    Έτσι κι αλλιώς εμείς ήμασταν που τους αντιγράφαμε μέχρι που μας ξεβλάχεψε ο Κωστόπουλος, κι όχι μονάχα στη μουσική. Της χορείας δε των “λαϊκών” που αποτελούν όχι απλώς αντιγραφές, αλλά ξεδιάντροπες κλοπές των αντίστοιχων τουρκικών, ουκ έσται τέλος..

    Reply
    1. Oannes April 13, 2021 at 7:05 am

      Εντάξει περί επηρεασμού επρόκειτο, και με υψηλότατες συχνά επιδόσεις. Σάμπως οι Τουρκόχοιροι δεν επηρεάστηκαν απ’ τα βυζαντινά και ιδίως τα πέρσικα;
      Για τον πρόωρο [μουσικό και όχι μόνο] εκφυλισμό μας ας όψεται όντως, ο “εξευρωπαϊσμός”.
      Τύπου Κωστόπουλου βέβαια, “όπως πολύ σωστά είπες” – καμιά σχέση με φουκαράδες σαν κι εμάς που απλώς …επηρεαστήκαμε από ροκ κλπ., όπως είχαμε κάθε δικαίωμα.

      Reply

Leave a Reply