ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ, MY ASS…

Αν προσέξει κανείς θα δει ότι “ειδησεογραφικά” sites τύπου in.gr, όντας “θα έλεγες” σε εντεταλμένη υπηρεσία, φροντίζουν να μην περνάει πολύς καιρός χωρίς να ανακυκλώσουν, ένα προς ένα, τους οικολογικούς εφιάλτες της ανθρωπότητας. Ένας απ’ αυτούς είναι φυσικά η επερχόμενη λειψυδρία. Η οποία, for some reason, παρουσιάζεται σε κάποιο σημείο του κειμένου, κάτω, ως …νέα μεγάλη πρόκληση. Για την οποία μαντέψτε …ποιος ευθύνεται έμμεσα, υπαίτιος όντας της κλιματικής αλλαγής που την επιδεινώνει…
Διαβάζεις κείμενα όπως αυτό γιατί : 1. Πρέπει να διατηρείς την επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι, και 2. Βγάζουνε γέλιο.
Η χαοτική βλακεία που διέπει κάθε του πρόταση, είναι πιο
εύγλωττη από οποιοδήποτε σχολιασμό.

Είναι μόλις άνοιξη και η Ευρώπη έχει αρχίσει ήδη να στερεύει…
Με τα προβλήματα γύρω από την ενέργεια να μην έχουν τελειώσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία νέα μεγάλη πρόκληση έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Ο λόγος για την ξηρασία που προκαλεί η μεγάλη έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές της ΕΕ. Απόδειξη των παραπάνω είναι ότι πολλοί ποταμοί έχουν ήδη αρχίσει να στερεύουν, με την θερμοκρασία να βρίσκεται ακόμη σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, η βασική δεξαμενή που εξυπηρετεί εκατομμύρια Καταλανούς έχει αρχίσει να στερεύει. Μια διαμάχη για το νερό προκάλεσε συγκρούσεις στη Γαλλία, όπου πολλά χωριά δεν μπορούν πλέον να παρέχουν στους κατοίκους τους, ούτε νερό από τη βρύση. Ακόμη, η στάθμη στον μεγαλύτερο ποταμό στην Ιταλία έχει ήδη χαμηλώσει, τόσο, όσο τον περασμένο Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απίστευτες εικόνες στην Ισπανία: Καταρρέουν άλογα και μεταφέρονται ψάρια λόγω… ζέστης και ξηρασίας

Περισσότερο από το ένα τέταρτο της ηπείρου βρίσκεται σε ξηρασία από τον Απρίλιο και πολλές χώρες προετοιμάζονται για μια επανάληψη του περσινού ξηρού καλοκαιριού. Μία μελέτη που χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα επιβεβαίωσε νωρίτερα φέτος ότι η Ευρώπη υποφέρει από μεγαλύτερη ξηρασία από εκείνη του 2018.
Η άνοδος της θερμοκρασίας δυσχεραίνει την ανάκαμψη, αφήνοντας την Ήπειρο κολλημένη σε έναν επικίνδυνο κύκλο όπου το νερό γίνεται όλο και πιο επισφαλές. Ενώ οι υγρές συνθήκες των επόμενων εβδομάδων θα μπορούσαν να αναπληρώσουν τα επιφανειακά εδάφη και να βοηθήσουν τη γεωργία, ακόμη και μια βροχερή άνοιξη δεν μπορεί να διορθώσει τη συνεχιζόμενη έλλειψη υπόγειων υδάτων στην Ευρώπη, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Με το καλοκαίρι προ των πυλών, οι κυβερνήσεις προσπαθούν τώρα να αντιμετωπίσουν, τόσο τις τρέχουσες, όσο και τις μελλοντικές ελλείψεις – ενώ παράλληλα διαχειρίζονται τις εντάσεις που προκύπτουν από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για το νερό. Η ξηρασία, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez, «θα αποτελέσει μία από τις κεντρικές πολιτικές και εδαφικές συζητήσεις της χώρας μας τα επόμενα χρόνια».
Η περσινή ιστορική ξηρασία εξάντλησε τις επιφανειακές και υπόγειες δεξαμενές της Ευρώπης. Ο χειμώνας υποτίθεται ότι θα έφερνε ανακούφιση. Όμως πολλές από τις περιοχές της ηπείρου που επλήγησαν περισσότερο είδαν ελάχιστη βροχή ή χιόνι.
Η Γαλλία, όπου δεν έβρεξε για περισσότερες από 30 συνεχόμενες ημέρες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, γνώρισε τον ξηρότερο χειμώνα των τελευταίων 60 ετών. Το ερευνητικό ίδρυμα CIMA της Ιταλίας διαπίστωσε μείωση των χιονοπτώσεων κατά 64% μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ο ποταμός Πο κυλάει, τόσο χαμηλά, όσο και το περασμένο καλοκαίρι- η λίμνη Γκάρντα βρίσκεται ήδη σε λιγότερο από το μισό της μέσης στάθμης της.
Ακόμη, ένας μετεωρολόγος δήλωσε στην El País ότι «πρέπει να αποχαιρετήσουμε σχεδόν ολόκληρη τη συγκομιδή των ελιών». Σύμφωνα με την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Teresa Ribera, η διαθεσιμότητα νερού στην Ισπανία, όπως και στη Γαλλία, θα μπορούσε να μειωθεί έως και 40 τοις εκατό μέχρι το 2050. Οι χειμερινές βροχοπτώσεις είναι ζωτικής σημασίας ιδίως για τις μεσογειακές χώρες, δήλωσε ο Fred Hattermann, υδρολόγος στο Ινστιτούτο Potsdam για την έρευνα των κλιματικών επιπτώσεων.
Δεδομένων των φετινών πενιχρών βροχοπτώσεων και της αραιής χιονοκάλυψης των Άλπεων, «αν δεν υπάρξουν πολλές βροχοπτώσεις τώρα … τότε η ξηρασία είναι ουσιαστικά κλειδωμένη», πρόσθεσε. Ωστόσο, τυχόν ανοιξιάτικες βροχές θα μπορούσαν να μετριάσουν την πίεση του νερού αυτό το καλοκαίρι.
Η πρόβλεψη των βροχοπτώσεων για τόσο μεγάλες χρονικές περιόδους είναι δύσκολη, ιδίως με την κλιματική αλλαγή που μεταβάλλει τα πρότυπα βροχόπτωσης. Μία από τις λίγες μακροπρόθεσμες προβλέψεις, η πρόβλεψη της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας για τη δεκαετία του 2020, προβλέπει ότι η χώρα θα δει λιγότερες αντί για περισσότερες βροχοπτώσεις για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας.
Αλλά ακόμη και αν τα επίπεδα βροχόπτωσης παραμείνουν τα ίδια, η κλιματική αλλαγή θα μειώσει τη διαθεσιμότητα νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ξηρασία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και πολλοί παράγοντες – όπως η κακή διαχείριση του νερού ή η υπερκατανάλωση – μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην παροχή νερού στην Ευρώπη.

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά την ήπειρο ξηρότερη, δήλωσε ο Hattermann.
Πρώτον, όσο περισσότερο αυξάνονται οι θερμοκρασίες, τόσο περισσότερο νερό θα εξατμίζεται.
Δεύτερον, η κλιματική αλλαγή αποδυναμώνει το ευρωπαϊκό ρεύμα, πράγμα που σημαίνει ότι τα συστήματα ατμοσφαιρικής πίεσης μπορεί να κολλήσουν, δημιουργώντας παρατεταμένες περιόδους ζέστης και ξηρών συνθηκών – όπως συνέβη πέρυσι – ή παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια των φονικών πλημμυρών του 2021.
Και τέλος, οι παγετώνες και η χιονοκάλυψη της Ευρώπης συρρικνώνονται ραγδαία χάρη στην άνοδο της θερμοκρασίας – στερώντας από σημαντικούς ποταμούς όπως ο Ρήνος, ο Δούναβης, ο Ροδανός ή ο Πο, ζωτικής σημασίας τροφοδοσία.
Φέτος, η συμβολή των λιωμένων υδάτων στους υδατικούς ταμιευτήρες της Ευρώπης «θα είναι πραγματικά πολύ μικρότερη από ό,τι συνήθως», δήλωσε ο Andrea Toreti, ανώτερος ερευνητής στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Επειδή το 2023 ήταν χειρότερο από πέρυσι – και αυτό ήταν ήδη το χειρότερο, αν ανατρέξουμε στα τελευταία 10 χρόνια, και τώρα είναι ακόμη χειρότερο».
Σταδιακά, η Ευρώπη έχει αρχίσει να αφυπνίζεται και να μελετά λύσεις για το πρόβλημα αυτό. Οι πρωτεύουσες των κρατών μελών που θα αντιμετωπίσουν καταστροφικές συνέπειες μέσα στο καλοκαίρι σε τομείς όπως η γεωργία, η ενέργεια και η βιομηχανία – προσπαθούν να καταρτίσουν σχέδια αντιμετώπισης των σημερινών και αναμενόμενων ελλείψεων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ιταλία εξέδωσε διάταγμα για την ξηρασία με το οποίο μειώθηκε η γραφειοκρατία για τις υποδομές νερού, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων αφαλάτωσης. Η Ισπανία δημοσίευσε τον Ιανουάριο μια νέα σειρά σχεδίων διαχείρισης των υδάτων.
Η νέα εθνική στρατηγική διαχείρισης των υδάτων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποσκοπεί στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης νερού κατά 10 τοις εκατό έως το τέλος της δεκαετίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε τομέας θα κληθεί να καταρτίσει προτάσεις για τη μείωση της χρήσης νερού.
Η στρατηγική της Γερμανίας, που εγκρίθηκε τον Μάρτιο, περιλαμβάνει μέτρα για να καταστεί η χρήση του νερού «βιώσιμη» σε 10 τομείς έως το 2050, καθώς και μια σειρά 78 μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν έως το 2030.
Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι χώρες κάνουν πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν την κακή διαχείριση των πόρων, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει σε όλη την Ήπειρο, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης της διαθεσιμότητας του νερού. Το ένα τέταρτο του πόσιμου νερού της Ευρώπης εκτιμάται ότι χάνεται κατά μήκος αγωγών που παρουσιάζουν διαρροές, σύμφωνα με τη βιομηχανία.
Εν τω μεταξύ, η διαχείριση του νερού – και η απόφαση για το ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτό – μετατρέπεται σε πολιτικό ζήτημα σε ολόκληρη την Ήπειρο. Το περασμένο καλοκαίρι επιβλήθηκαν περιορισμοί στη χρήση νερού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ιεράρχηση της χρήσης νερού για τουριστικές υποδομές, μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τη γεωργία.
Ορισμένοι δήμοι αντιμετωπίζουν ήδη νέους περιορισμούς – σε άλλους, δεν καταργήθηκαν ποτέ. Η Καταλονία επέβαλε πρόσφατα περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% της κατανάλωσης νερού για τη γεωργία. Στη νότια Γερμανία, οι νομικές διαμάχες για το νερό έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Και στη Γαλλία, οι εντάσεις μεταξύ οικολόγων και αγροτών για την κατασκευή δεξαμενών νερού προκάλεσαν τον περασμένο μήνα βίαιες συγκρούσεις.
‘Ηδη υπάρχει πρόβλεψη για την υποστήριξη των αγροτών, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν ξηρότερες συνθήκες το καλοκαίρι. Για τον λόγο αυτό  αντλούν υπόγεια ύδατα το χειμώνα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για άρδευση το καλοκαίρι, αλλά οι πράσινες ομάδες λένε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την μείωση της χρήσης του νερού.
Η Μαρίν Τοντελιέ, επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων της Γαλλίας, χαρακτήρισε τις δεξαμενές «άδικες» και «οικειοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων από λίγους σε βάρος της πλειοψηφίας». Στην περιοχή της Ανδαλουσίας της Ισπανίας, τα σχέδια του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού Vox να αυξήσουν την άρδευση κοντά στους προστατευόμενους από την UNESCO υγροτόπους Doñana έχουν προκαλέσει την οργή των περιβαλλοντολόγων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Για να αναφερθούμε μια στιγμή και στην ουσία : δεν νομίζω ότι απαιτείται ιδιαίτερα υψηλό IQ για τη σκέψη που είχα διατυπώσει σε κείμενο του ΗΧΟΥ προ εικοσαετίας περίπου, όταν είχα πρωτοακούσει τη γελοία περί λειψυδρίας συζήτηση : πόσο λογική ακούγεται η συγκεκριμένη ανησυχία, σε μια εποχή όπου η πανδαμάτωρ Επιστήμη διεκδικεί τον “θεϊκό” θρόνο, και σε ένα πλανήτη που το
71% της επιφάνειάς του καταλαμβάνεται από θάλασσα;
Πάμε άλλωστε στο βίντεο [κάτω] από την εκπομπή του Bill Maher, του κωμικού – tv host στον οποίο έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί.
Όσοι έχουν βαρεθεί τις συζητήσεις του
Elon Musk με ανθρώπους που δεν παύουν να επαναλαμβάνουν την απορία τους “πώς τα προλαβαίνει όλα αυτά” και το θαυμασμό τους για το πόσο ιδιοφυία είναι, μπορεί να πηδήξει κατευθείαν στο 15:00 όπου ξεκινάει η συζήτηση για τα “αποθέματα νερού που τελειώνουν”.
Ο “πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο” μας καθησυχάζει ως προς αυτό τουλάχιστον, αναφερόμενος στην αφαλάτωση [desalination] ως
absurdly cheap.

6
(Visited 186 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

19 Comments

  1. stcigar May 2, 2023 at 8:03 pm

    Εε.. Αν η θερμοκρασία πράγματι ανεβαίνει και αν όντως λιώνουν οι πάγοι, λογικά θα πρέπει να εξατμίζεται περισσότερο νερό και να βρέχει συνέχεια. Just a thought..

    Reply
    1. Oannes May 2, 2023 at 8:21 pm

      Όντως!
      Ως προς την αφαλάτωση, έτσι απαλείφουμε με μια κίνηση δυο [πλασματκούς] εφιάλτες : λειψυδρία και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
      Ως προς αυτή την τελευταία, αν οι πρειδοποιήσεις των “ειδικών” μισό αιώνα τώρα plus είχανε ίχνος σχέσης με την πραγματικότητα, οι μισές παράκτιες πόλεις θα ήταν υποβρύχιες.
      Το θέμα είναι ότι δια της διαρκούς επαναλήψεως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου ο [βιο]μαζάνθρωπος ρουφάει άπληστα τα πάντα, και στο καπάκι χλαπακιάζει κι ένα δυο “αρνητές-συνωμοσιολόγους” για τη χώνεψη.

      Reply
    2. Oannes May 2, 2023 at 8:58 pm

      Απ’ την πολλή κλιματική αλλαγή και το πολύ global warming, έβγαλα το κωλόσκυλο βόλτα και έγινα μουσκίδι μιλάμε.

      Reply
      1. stcigar May 2, 2023 at 10:32 pm

        ☔🐌

        Reply
  2. Timothy Price May 2, 2023 at 9:14 pm

    Here’s my rant. We received zero precipitation in April. We live in a very dry area. If people were serious about water conservation, we wouldn’t pee in potable water. Gray water systems should have been built into houses out here all along, but gray water systems are almost non-existent. We have a gray water system, but I put in many years ago. Builders argue that gray water systems costs too much and regulators say there are health issues with gray water. No one I know of drinks out of a toilet, but I suppose if there is a chance of there being one toilet licker out here, then toilets have to be filled with potable water. In some states new houses have to have solar panels, and be all electric, which adds a lot to the cost of new homes. But they don’t build in gray water systems, which would make more sense, and be less expensive than requiring solar panels.

    As I’ve said before, climate changes all the time, and it goes through various cycles over the centuries. The area I live in experienced much worse drought conditions 300 years ago and it almost wiped out the Spanish settlers who did not have the technology to drill deep wells to pump water out of the aquifer like we do today.

    Reply
    1. Oannes May 3, 2023 at 7:35 am

      I suppose it’s the same pattern with corona. An ever-present problem …presented like something new, with policies that only make it worse.
      And what about desalination? If it is “absurdly cheap” like Elon says, why couldn’t this be a solution?

      Reply
      1. Timothy Price May 3, 2023 at 2:59 pm

        Desalination does make sense. And I think it is used on some desert islands. We are far from the ocean. There would have to be large pipelines to get enough water from desalination plants to where I am.

        Reply
  3. stcigar May 3, 2023 at 9:24 am

    Προσωπικά πάντως δεν βλέπω κανένα πρόβλημα σε μια πιθανή άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. ΟΙ άνθρωποι επιβιώνουν εκατομμύρια χρόνια τόσο σε θερμές περιόδους όσο και σε περιόδους παγετώνων χωρίς κανένα τεχνολογικό μέσο. Το μόνο πρόβλημα είναι η αυξανόμενη μαλακία στον εγκέφαλο των ερπετών που μας κυβερνούν.

    Reply
    1. stcigar May 3, 2023 at 9:29 am

      Το 1/10 της φαιάς ουσίας που χαραμίζουν για να μας καταστρέψουν, αν το χρησιμοποιούσαν για να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα της ανθρωπότητας, ο κόσμος θα ήταν ήδη παράδεισος.

      Reply
    2. Oannes May 3, 2023 at 10:20 am

      Αυτό δεν το συζητάμε. Όχι μόνο εσύ αλλά και μερικοί από τους επιφανέστερους καθηγητές μετεωρολογίας του πλανήτη δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα με την άνοδο της θερμοκρασίας …η του φοβερού CO2, ας πούμε.
      Το δούλεμα που πέφτει μ’ αυτή την υπόθεση δεν έχει προηγούμενο. Φοβάμαι άλλωστε ότι δεν θα [χρειαστεί να] έχει ούτε επόμενο.

      Reply
  4. stcigar May 3, 2023 at 9:51 am

    To πιο γελοίο είναι πως η δυνατότητα δημιουργίας καταστροφικού υποτίθεται “φαινομένου του θερμοκηπίου” στην ατμόσφαιρα της γης αποτελεί συγχρόνως το βασικό τους επιχείρημα για τη δυνατότητα δημιουργίας φιλικών για τον άνθρωπο συνθηκών σε άλλους πλανήτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των σημερινών επιστημόνων (εκτός από το οικονομικό εννοείται) είναι κατά τη γνώμη μου – και το λέω με απόλυτη σοβαρότητα – ότι γνωρίζουν πολύ περισσότερα για την επιστημονική φαντασία παρά για την επιστήμη τους.

    Reply
    1. Oannes May 3, 2023 at 10:24 am

      Θα έλεγα ότι το οικονομικό και η ανάγκη προσαρμογής στα δεδομένα προς σωτηρίαν της καριέρας, φτάνουν και περισσεύουν.
      Αν ήξεραν όντως τόσα πολλά περί ε.φ. θα είχαν επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό και από τα morals της υποθέσεως.

      Reply
      1. stcigar May 3, 2023 at 10:51 am

        Το λέω γιατί γνωρίζω μερικούς τέτοιους και πραγματικά η επιστημονική φαντασία – ως επί το πλείστον pulp επιπέδου – έχει επηρεάσει βαθύτερα τις απόψεις τους από τα πεζά συμπεράσματα της επιστήμης. Οι περισσότεροι ξεκίνησαν με μεγαλόπνοα όνειρα σωτηρίας της ανθρωπότητας, τα οποία στη συνέχεια προσάρμοσαν πρόχειρα στις οικονομικές και πολιτικές αναγκαιότητες του επαγγέλματος. Κάτι σαν τους κομμουνιστές που έγιναν δικτάτορες και τους γιατρούς που το γύρισαν στα φακελάκια. Μέρος της επιχειρηματικής επιτυχίας του Ήλωνος για παράδειγμα οφείλεται στο γεγονός ότι πουλάει στον κόσμο SF παραμύθι που σε κάποιο βαθμό το πιστεύει κι ό ίδιος. Ηλεκτρικά που θα καθαρίσουν την ατμόσφαιρα, πύραυλοι που θα μας πάνε σε άλλους πλανήτες και – όταν τον προλαβαίνουν οι ανταγωνιστές – τεχνητή νοημοσύνη που θα καταστρέψει την ανθρωπότητα. Και ο κομμουνισμός ποτέ δεν θα είχε την απήχηση που όλοι γνωρίζουμε, αν υποσχόταν απλά στους ανθρώπους προσιτή περίθαλψη και μικρότερη ανεργία.

        Reply
        1. stcigar May 3, 2023 at 12:34 pm

          Με το θέμα της αφαλάτωσης εντωμεταξύ δεν έχω ασχοληθεί ποτέ στη ζωή μου, πάντα όμως είχα την απορία γιατί μια τέτοια λύση δεν χρησιμοποιείται μαζικά. Το παρακάτω είναι ό,τι περιεκτικότερο μπόρεσα να βρω σχετικά με τη μαγική λύση του ΕΜ στο ανύπαρκτο πρόβλημα της – όχι τοπικής αλλά – ολικής λειψυδρίας και, στο βαθμό που ισχύει, μάλλον επιβεβαιώνει την αρχή του Robert Heinlein (για να θυμηθούμε και τους κλασικούς της ΕΦ) ότι There Is No Such Thing As A Free Lunch.

          Reply
            1. Oannes May 3, 2023 at 4:55 pm

              Το διάβασα και νομίζω ότι τα λεγόμενα των τύπων είναι λίαν “ελεγχόμενα”. Γιατί άραγε το desalination δεν μπορεί να στηριχθεί σε …renewable energy sources ή, καλύτερα απ’ όλα, σε πυρηνική ενέργεια; η οποία by the way μπορεί να καλύψει το 65% των αναγκών του πλανήτη. Και είναι και η ασφαλέστερη, σε πείσμα της φιλολογίας περί Τσερνόμπιλ, Φουκουσίμα κλπ.
              Από την άλλη, μιλάνε για βλάβη στο οικοσύστημα οι οπαδοί των αεροτουρμπινών και των ηλιακών πάνελ που αφήνουν καμμένη γη γύρω τους.
              Σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν κατέχω την τεχνογνωσία, αλλά δεν βλέπω γιατί ο κυρ-Μασκ θα πέταγε τη συγκεκριμένη ατάκα, αν η λύση δεν ήταν έστω εφικτή, αν όχι “absurdly cheap” όπως την παρουσιάζει.

              Reply
              1. stcigar May 3, 2023 at 7:59 pm

                Στην ανάγκη όλα θα τα χρησιμοποιήσουν και καλά θα κάνουν. Μαγικές λύσεις πάντως δεν υπάρχουν, ειδικά όταν προέρχονται από επιστήμονες. Αυτά που σήμερα θεωρούνται ως η πηγή των δεινών μας, τον καιρό που εισήχθησαν παρουσιάστηκαν ως η “οριστική λύση” στα προβλήματα της ανθρωπότητας. Όσο για τον Μασκ, είμαι σίγουρος ότι το βλέπει απλά σαν μια καινούρια επιχειρηματική ευκαιρία.. σαφώς προτιμητέα βέβαια σε σχέση με το σκατόνερο του Γκέιτς!💩

                Reply
                1. Oannes May 3, 2023 at 8:59 pm

                  Ας εμποδίσει τους ερπετόπουστες να υποβάλλουν τον κόσμο στο μαρτύριο της δίψας [γιατί για εκεί το πάνε, among other things] κι ας γίνει μούλτι τρίλιονερ άμα λάχει ας πούμε. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη.

                  Reply

Leave a Reply