ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΟΙ …FACT CHECKERS

Μια καλή ιδέα του πώς εννοούν την έρευνα και την ενημέρωση οι …fact checkers του CNN.
Το δημοσιογραφικό μέσο μιλά για …δηλητηρίαση τριών ανθρώπων από Χλωροκίνη στη Νιγηρία, αφού …ο Trump ενθάρρυνε τη χρήση του. Το “ρεπορτάζ” δεν κάνει λόγο, ούτε για το πόση παραπάνω από την κανονική δόση πήραν, ούτε για το αν τους βοήθησε με τον ιό…ούτε καν για το ποια ήταν τα φοβερά “συμπτώματα”, ένεκα των οποίων έτυχαν νοσοκομειακής περίθαλψης.
Αντ’ αυτών, ένας Νιγηριανός, ο …Fabumni [έτσι απλά], 44 χρόνων, που έπαιρνε Χλωροκίνη για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, μιλά στους fact checkers για τις φοβερές παρενέργειες του φαρμάκου: …έντονη φαγούρα για δυο-τρεις μέρες και …πικρίλα στο στόμα.

4
(Visited 134 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

6 Comments

  1. stcigar March 24, 2020 at 8:14 am

    Σωκράτη, αν θες τη γνώμη μου, ο Τραμπ δεν πιστεύει λέξη από τις αντιφατικές δηλώσεις του για την εν λόγω επιδημία, προσπαθεί απλά να μη δώσει στόχο στους αντιπάλους του για έλλειψη ενδιαφέροντος σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών. Η εσωτερική κατανάλωση εξάλλου αποτελεί το βασικό κίνητρο του 95% των δηλώσεων και των ενεργειών του προέδρου. Οι απόψεις του περί χλωροκίνης αποτελούν ένα είδος κοινωνικού placebo προκειμένου να ξαναγυρίσει το συντομότερο η οικονομία στα ίσα της, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή προτροπή του για χαλάρωση της καραντίνας (με τις οποίες παρεμπιπτόντως συμφωνώ κι επαυξάνω) άμα είδε ότι δεν έπιασε το κόλπο με τη μαγική θεραπεία. Όσο για τα πειράματα του γαλάτη επιδημιολόγου με ασθενείς μετρημένους στα δάχτυλα που εντός εξ ημερών αποκαθάρθηκαν από την ..πανούκλα, εξ όσων γνωρίζω μια βδομάδα φτάνει και περισσεύει για οποιονδήποτε μη μελλοθάνατο ώστε να θεραπευτεί από τη γρίπη κι από μόνος του.

    Reply
  2. Oannes March 24, 2020 at 12:39 pm

    Εννοείται ότι πάντα με ενδιαφέρει η γνώμη σου.
    Θεωρώ ότι πάρχει 100% “ηθικό έρεισμα” να δηλώνει κανείς αισιόδοξος σε περιστάσεις όπως αυτές, δεδομένου του ότι το άπαν ως προς τα Χρηματιστήρια που διέπουν την οικονομία είναι η “ψυχολογία” του επενδυτικού πλήθους. Και δεδομένου επίσης του επιπέδου διαστροφής με την οποία κάποιοι εργαλειοποιούν ακόμα και αυτήν εδώ την περίσταση.
    Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μου είναι διαίτερα ενοχλητικό να περνάει απαρατήρητο το διεθνές status του δόκτορος. Ο εν λόγω δεν είναι ακριβώς …Γαλάτης του Goscinny. Ειναι ο Νο 1 επιδημιολόγος παγκοσμίως. Ήταν από πριν, δεν αυτοανακηρύχτηκε τώρα. Επομένως δεν βλέπω το λογο γιατι να έχω λιγότερη εμπιστοσύνη σ’ αυτόν απ’ ότι στον κάθε πικραμένο που εξυπηρετεί ένας Θεος ξέρει ποια ατζέντα. Πόσο πιθανό είναι, εκ της πείρας του ανδρός [από εποχής εκρήξεως του AIDS] να μην μπορεί να αξιολογήσει ένα φάρμακο από τα κλινικά του ευρήματα;
    Επίσης είναι καταγεγραμμένη σωρεία περιπτώσεων όπου κόσμος έδωσε μάχη με τον ιό επί εβδομάδες, ασχέτως του αν γλύτωσε ή όχι.
    Άλλωστε η θεραπεία εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες, και στην Ελλάδα. Μόνο που εφαρμόζεται ως τελευταία λύση, που σημαίνει, πιθανότατα, ότι δεν εξαντλούνται οι δυνατότητές της.
    Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι αντί να ξεκινήσουν ταχύτατα τις βάσει πρωτοκόλου έρευνες, έχουν ξεφυτρώσει έξαφνα, άλλα 20 …30…40, κι εγώ δεν ξέρω πόσα φάρμακα που “μπορεί να έχουν αποτέλεσμα” – πράγμα που δημιουργεί την εφιαλτική προοπτκή να πρέπει να δοκιμαστούν όλα αυτά πρώτα για να αποφασίσουμε. Που σημαίνει αποτέλεσμα …πιο αργά κι απ’ το εμβόλιο.

    Reply
  3. stcigar March 24, 2020 at 5:58 pm

    Σωκράτη το ξέρεις κι εσύ πολύ καλά τι κοτσάνες ξεφουρνίζουν κατά καιρούς οι διάφοροι μεγαλόσχημοι ειδήμονες για πέντε λεπτά δημοσιότητας, κι αυτό αφορά τόσο τον εν λόγω γαλάτη (δεν το λέω ειρωνικά, είδες τη φάτσα του;!) όσο και τους ανταγωνιστές του. Υπόψιν πάντως ότι τα θύματα της “απλής” γρίπης σε παγκόσμιο επίπεδο κυμαίνονται γύρω στο μισό εκατομμύριο ετησίως, ενώ της εν λόγω παραλλαγής της σε δέκα χιλιάδες προς το παρόν, από τη στιγμή μάλιστα που έχει ξεκινήσει εδώ και τετράμηνο, so just do the math and behold. Το μόνο ενδιαφέρον είναι η προτίμησή της στην Ιταλία, πράγμα όμως που συμβαίνει με όλες τις γνωστές επιδημίες, οι οποίες είναι πάντα εστιασμένες τοπικά και χρονικά για λόγους ουσιαστικά άγνωστους όπως παρομοίως και οι σεισμοί. Τα συγκεκριμένα “μέτρα” είναι καθαρά ψυχολογικού χαρακτήρα και γιαυτό ακριβώς η αναίρεσή τους σε λογικό επίπεδο δεν πρόκειται να πείσει κανένα. Η άποψή μου είναι ότι πρόκειται για το τελικό στάδιο μιας προϊούσας κοινωνικής διαδικασίας που, αφού πρώτα κήρυξε εκτός νόμου τη θρησκεία, την πατρίδα, τους άντρες, τα καυσαέρια και δε συμμαζεύεται, θεώρησε το φυσικό θάνατο γερόντων από γρίπη πολιτικά μη ορθό και προέκρινε ως αρμόζουσα λύση τη συλλογική αυτοκτονία του ανεπτυγμένου κόσμου σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Παρεμπιπτόντως τα παραπάνω δεν τα λέω εκ του ασφαλούς, δεδομένου ότι πατέρας, μητέρα και αδερφή μου ανήκουν στις ομάδες υψηλού έως υψηλότατου κινδύνου για το συγκεκριμένο ιό.

    Reply
    1. Oannes March 24, 2020 at 6:51 pm

      Το ξέρω. Αλλά μη φτασουμε στο σημείο να αρνηθούμε ότι υπάρχουν και αληθινοί ειδήμονες, ή να θεωρούμε ότι όλοι τους είναι μεγαλόσχημοι. Δεν ξέρω, εννοείται ότι μπορεί να είναι ακριβώς όπως το λες, απλώς το ένστικτό μου, βοηθούμενο από τα φαινόμενα, μου λέει ότι ο εν λόγω είναι mean business. Θα δείξει.

      Reply
  4. stcigar March 24, 2020 at 10:38 pm

    Στην πραγματικότητα δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Το ζήτημα είναι να μην είχε δοθεί τόσο σύντομα η αφορμή και μάλιστα με τέτοια καθολική αποδοχή. Σήμερα ο κορονοϊός, αύριο το κλίμα, μεθαύριο κάποια εξίσου ή και περισσότερο παράλογη δικαιολογία. Τα “μέτρα” ήρθαν για να μείνουν και ειλικρινά δεν ξέρω αν το να πεθάνει κανείς από γρίπη μπορεί τελικά να θεωρηθεί ατυχία.

    Reply
    1. Oannes March 25, 2020 at 10:04 am

      Καλά, το ότι έχουμε μπει μέσω κορωνοϊού σε …νέα εποχή όπως λένε τα τσουτσέκια από τηλεοράσεως, είναι το πιθανότερο.
      Απλώς, για το γαμώτο, προσπαθώ να αντιμετωπίζω τον άλλο σαν καλών προθέσεων μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το να κοιτάς τους πάντες με μισό μάτι ειναι δηλητήριο για την ψυχή, ακόμα κι αν έχεις λόγο που το κάνεις.

      Reply

Leave a Reply