Η “ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΩΝ”…

Ενδιαφέρον, με την ευρεία έννοια, είναι αυτό το βίντεο από το zougla.gr, όπου ο κύριος Σαρηγιάννης, Καθηγητής Κοινωνικής Μηχανικής του ΑΠΘ ενημερώνει βάσει μοντέλων / προσομοιώσεων για την βεβαιότητα του τρίτου κύματος του κορωνοϊού. Μερικά από τα “points”:
Ο κύριος
Σαρηγιάννης, όπως και όλοι οι από καθέδρας αναφερόμενοι στο ζήτημα, χρησιμοποιεί άκομψα ασαφείς εκφράσεις [“τα παιδιά δεν μεταδίδουν …υπερβολικά πολύ” κλπ.] αναφερόμενος στην παγκοίνως γνωστή ως ασήμαντη πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τα παιδιά, τουλάχιστον μέχρι 12 χρόνων. Η ανάλυσή του για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το άνοιγμα των σχολείων, ένεκα της …κινητικότητας γονέων – κηδεμόνων είναι αληθινό αριστούργημα.
Μπορεί κανείς να απολαύσει το section όπου, δεχόμενος αλλεπάλληλες ερωτήσεις του τύπου “αν ανοίξουμε τα σχολεία στις 25 αντί στις 11, πόσα κρούσματα θα έχουμε τέλος Μαρτίου” βγάζει την απάντηση
…στον αέρα, κάνοντας τον υπολογισμό, φαινομενικά τουλάχιστον, με κάποιο είδος …κομπιουτερακίου or something.
Tο πιο άξιο, ίσως, προσοχής σημείο είναι λίγο παρακάτω, όπου ο επιστήμων επισημαίνει το απαιτούμενο για την ασφάλεια των εσωτερικών χώρων από την μετάδοση του ιού: είναι η χρήση συσκευών
όπως εκείνες που χρησιμοποιούνται με εντυπωσιακά αποτελέσματα για την απολύμανση του αέρα στα αεροπλάνα: “αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει παρατηρηθεί καμία πανδημία στις αεροσυνοδούς”, τονίζει. “Αλλιώς θα ήταν όλες μόνιμα άρρωστες”.
Αυτό είναι από μόνο του ενδιαφέρον. Γίνεται ακόμα περισσότερο, υπό το πρίσμα της επικείμενης
απαγόρευσης των αεροπορικών ταξιδιών
για αρνητές του εμβολίου”. Το γιατί, πάντως, κυβερνήσεις όπως η δική μας επιλέγουν τα κυλιόμενα lockdown και την καταστροφή της οικονομίας από τη λήψη σειράς μέτρων …όπως του εφοδιασμού των δημόσιων χώρων με τέτοια φίλτρα [High-Efficiency-Particulate-Air (HEPA)] είναι ένα ερώτημα που αφήνει έκθετους, ως ….απλοϊκούς εκείνους που το κάνουν. Όπως, εμένα, ας πούμε.

4
(Visited 90 times, 1 visits today)

5 Comments

  1. stcigar January 11, 2021 at 1:51 pm

    Καλά το συγκεκριμένο άτομο είναι πραγματικά ψεκασμένο μέχρι το μεδούλι no kidding.

    Reply
    1. Oannes January 11, 2021 at 2:45 pm

      That’s for sure. Φαίνεται και από τον τρόπο που πιπιλίζει και κουντρουβαλάει τις λέξεις μέσα στο στόμα του. Τον είχα εντοπίσει από το καλοκαίρι που προειδοποιούσε για διάφορα, διατυπώνοντας “παράπονα” γιατί η κυβερνηση δεν τείνει ευήκοον ους και σε επιστήμονες όπως αυτός, αρκούμενη στους λοιμωξιολόγους.

      Reply
  2. stcigar January 12, 2021 at 7:49 am

    Από καθαρά οικονομικής απόψεως πάντως η άρση του lockdown δεν έχει και μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι τα πραγματικά έσοδα της χώρας προέρχονται κυρίως από τον τουρισμό, η καταστροφή του οποίου είναι αναπόφευκτη όσο οι ξένοι αποφεύγουν γενικά τα ταξίδια και μάλιστα σε μια χώρα που θα έχει αποκτήσει τη φήμη της ανευθυνότητας απέναντι στο “πρόβλημα της πανδημίας”. Η άμεση άρση του lockdown είναι απαραίτητη για την βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση της καθημερινής μας ζωής, από μόνη της όμως δεν μπορεί να καθυστερήσει την καταστροφή μιας παθητικά εξαρτημένης οικονομίας. Οι κήρυκες της παγκοσμιοποίησης μπορεί να παρουσιάζουν βέβαια μια τέτοια κατάσταση ως ευκαιρία για great reset διά της μετατροπής μιας χώρας ξενοδόχων και γκαρσονιών σε Silicon Valley των Βαλκανίων, η σκληρή αλήθεια όμως είναι ότι με τηλεκατεστραμμένο εκπαιδευτικό σύστημα και χρέη πολύ πάνω από το λαιμό ένα τέτοιο reset δεν έχει την έννοια της επανεκκίνησης, αλλά του μηδενισμού.

    Reply
    1. Oannes January 12, 2021 at 9:57 am

      Συμφωνώ. Με την επισήμανση ότι δεν αποκλείεται τα “αγαθά” του lockdown, social distancing κλπ. να τα βιώσουμε σε special edition προς εκπλήρωση του οράματος κάποιων να αποτελέσουμε “ένα από τους ελάχιστους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο”.
      Παρεμπιπτόντως, ο ειδικός έχει ανακαλύψει την πηγή του προβλήματος, και εργάζεται προς επανόρθωσή του. Σίγουρα έχει να κάνει με την “επίθεση” για την οποία σου έλεγα χτες. Η οποία, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο πάντα, μάλλον δεν είναι τελικά γενικής φύσεως, αλλά οφείλεται στο ότι …το site ανεβαίνει big time.

      Reply
  3. stcigar January 12, 2021 at 12:44 pm

    😄👍

    Reply

Leave a Reply