ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ “ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ” ΤΟΥ ΝΟΗΜΑΤΟΣ…

Μια ιδέα του πώς προκύπτουν, και πώς διαμορφώνονται οι ειδήσεις, στο αέναο και “συναρπαστικό” ταξίδι της ενημέρωσης. Μπορεί να πρόκειται για διαστροφή του [πρώην] επαγγέλματος, αλλά, κάτι τέτοια προσωπικά με χαλαρώνουν.
Ξεκινάμε από την κατάληξη της είδησης που μας ενδιαφέρει. Που αλλού; στο τιμημένο
in.gr.
Διαβάζουμε εκεί:
“Ο
γαντζωμένος στο Οβάλ Γραφείο Ντόναλντ Τραμπ, μετά από δυο και πλέον μήνες αμφισβήτησης του αποτελέσματος των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί”.
Παρακάμπτοντας τo ενδεικτικό εγκεφαλικού βραχυκυκλώματος γλωσσικό έλλειμμα, συνεχίζουμε:
“Μπορεί την Πέμπτη, μια μέρα μετά τις σοκαριστικές εικόνες από την είσοδο των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι «μια νέα διοίκηση θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου» και υπογράμμισε ότι θα εστιάσει στο να διασφαλιστεί «μια ομαλή και απρόσκοπτη μετάβαση. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως…
μετάνιωσε για την ανακοίνωσή του για ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν και δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί”.
Το in.gr δεν είναι το μόνο που έχει “αναπαράξει” την είδηση. Πλήθος ξένων ειδησεογραφικών sites την μοιράζονται, παραπέμποντας στους “έγκριτους” New York Times.
Μπαίνοντας στο “μητρικό” site,
διαβάζοντας το “ρεπορτάζ” φτάνεις στο επίμαχο σημείο [βλ. screenshot]. “Πίσω από κλειστές πόρτες, ο Trump είπε…” ΟΚ, καταλάβαμε.

Τώρα, το treatment που έχουν επιφυλάξει στην “είδηση” τα υπόλοιπα υπόλοιποι είναι αθώο μπροστά σ’ εκείνο των δικών μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις το έχουν απλώς αντιγράψει.
Όχι όμως και το in.gr : εδώ το “behind closed doors…”, των NYT, έχει μεταφραστεί σε : “ο Trump δηλώνει”.
Αλλά το …colpo grosso του πτωχού συγγενή των ξένων πτωχοπρόδρομων, είναι άλλο: η σκόπιμη σύγχυση που καλλιεργείται
ανάμεσα στο “αρνείται να παραιτηθεί εν όψει ομαλής εναλλαγής στην εξουσία” και το “αρνείται να παραιτηθεί εδώ και τώρα …συμμορφούμενος στην αξίωση της Pelosi, με …εναλλακτική το impeachment”.





3
(Visited 65 times, 1 visits today)

Leave a Reply