ΒΗΡΥΤΟΣ 2018, 2020

Σε oμιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, δυο χρόνια πριν, αφού αναφερθεί στα σχέδια του Ιράν για απόκτηση πυρηνικών όπλων, και διαμαρτυρηθεί έντονα για την ανεκτικότητα της Δύσης στις κινήσεις του, ο Μπένζαμιν Νετανιάχου προχωρεί σε μια αποκάλυψη για την ύπαρξη μυστικών εγκαταστάσεων στην Τεχεράνη, όπου είναι συγκεντρωμένες τεράστιες ποσότητες υλικών σχετικών με το πυρηνικό πρόγραμμα της σιιτικής χώρας. Η αποκάλυψη συνοδεύεται από χάρτες, φωτογραφίες και συντεταγμένες – με την παρότρυνση στους σύνεδρους να μπουν στο Google Earth και να ψάξουν. Ο άνθρωπος λέει πολλά και ενδιαφέροντα για το Ιράν, τις δραστηριότητες και την εν γένει πολιτική του, μην παύοντας να στηλιτεύει, ορθά κατά την ταπεινή μου άποψη, την “τακτική κατευνασμού” της Δύσης.
Στο 16:40, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αρχίζει να αναφέρεται στον Λίβανο. Αναφέρει ότι το Ιράν χρηματοδοτεί την Χεζμπολά για να κατασκευάζει μυστικές εγκαταστάσεις, όπου προηγούμενης τεχνολογίας βλήματα μετασχηματίζονται σε κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας, οι οποίοι μπορούν να στοχεύσουν βαθειά εντός του εδάφους του Ισραήλ, με ακρίβεια 10 μέτρων. Η Χεζμπολά, λέει, χρησιμοποιεί συνειδητά τους αθώους κατοίκους της Βηρυττού σαν ανθρώπινες σπίδες. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε τρεις τοποθεσίες κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυττού.
Ο Νετανιάχου δεν παραλείπει να δείξει και εδώ χάρτες, στέλνοντας ένα μήνυμα στην Χεζμπολά: “το Ισραήλ γνωρίζει τι κάνετε, γνωρίζει πού το κάνετε, και δεν θα σας αφήσει να ξεφύγετε”.
Το section διαρκεί λιγότερο από 2 λεπτά [από το 18:30 ο ΜΝ επιστρέφει στο Ιράν και τα πυρηνικά του].
Δεν έχω καταφέρει, ώρες τώρα, να βεβαιωθώ για το αν η περιοχή που δείχνει στο χάρτη ο Ν. ταυτίζεται με εκείνην που πλήγηκε από την έκρηξη. Έχω πάντως την ενύπωση ότι είναι περίπου η ίδια.
Αν είναι, ούτε κατά διάνοια μπορεί να θεωρηθεί αυτό “απόδειξη” του ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω απ’ την επίθεση [αν πρόκειται για επίθεση]. Δεν θεωρώ ότι το κράτος του Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο.
Τα σενάρια που μπορούν να προκύψουν από μια στοιχειώδη επεξεργασία των δεδομένων είναι απεριόριστα, εξ ου το στοιχείο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το ίδιο ενδιαφέρον θα ήταν να μάθουμε [unlikely…] αν οι εγκαταστάσεις της Χεζμπολά εξακολουθούν να υπάρχουν…


2
(Visited 29 times, 1 visits today)

Leave a Reply