ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Στη φωτό, απόσπασμα ανακοίνωσης των διοργανωτών της 1ης Μπιενάλε Αθήνας, 2007, με τίτλο: DESTROY ATHENS

Με αφορμή αυτό, στο τεύχος Οκτωβρίου 2007 του περιοδικού ΗΧΟΣ-ΕΙΚΟΝΑ με το οποίο συνεργαζόμουν, είχα δημοσιεύσει το παρακάτω κείμενο:

DESTROY YOURSELVES!
Κι ενώ ταξιδεύουμε μονίμως στον αέρα, χωρίς έδαφος κάτω απ’ τα πόδια μας, κάποιοι ανακαλύπουν την ύπαρξη στερεοτύπων στη ζωή μας. Και σαλπίζουν κατά μέτωπο επίθεση. Destroy Athens… με την ευγενική χειραγώγηση, pardon, χορηγεία της Deutsche Bank, και με διεθνή συνέδρια στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, όπου οι πρωταγωνιστές, με ύφος χιλίων ανατρεπτικών καρδιναλίων μιλούν για απόπειρες αμφισβήτησης των τρόπων με τους οποίους ταυτότητες και συμπεριφορές καθορίζονται μέσω των στερεοτυπικών περιγραφών. Αλλά και για την “έννοια” της Αθήνας ως μεταφοράς για το αίσθημα εγκλωβισμού που το στερεότυπο επιβάλλει στην προσωπική αίσθηση της ταυτότητας!
Υπάρχει και σλόγκαν που συμπυκνώνει την ιδέα της έκθεσης. Το ιδιοφυές, νεοεγελιανό “δεν θέλουμε ποτέ να είμαστε αυτό που είμαστε, διεκδικούμε να μην είμαστε αυτό που είμαστε”.
Μπορείς και να συμπαθήσεις κάποιον που αυτοπροσδιορίζεται έτσι, όπως και έναν καθυστερημένο, φερ’ ειπείν, ή ένα σκύλο που τρέχει πίσω απ’ την ουρά του…(Η πρόταση είναι αριστούργημα: αν, σύμφωνα μ΄αυτήν, είσαι κάποιος που δεν θέλει να είναι αυτός που είναι, τότε και πάλι σύμφωνα μ’ αυτήν, είσαι κάποιος που δεν θέλει να είναι αυτός που δεν θέλει να είναι αυτός που είναι κ. ο. κ).…
Η μεταμοντερνίστικη μπουρδολογία, ο κραυγαλέα αβανταδόρικος τίτλος, η “καταστροφή”, number 1 στερεότυπο των καιρών, δεν αποτελούν παρά το τελετουργικό μιας ποικιλώνυμης “καλλιτεχνικής” τάσης που αναπτύχθηκε ασύμμετρα και εξέπνευσε στη διάρκεια του εικοστού αιώνα, αρκούμενη σε μανιφέστα και βαρυσήμαντες δηλώσεις και μη καταφέρνοντας ποτέ σχεδόν να δώσει έργο άξιο λόγου.

Το σημαντικότερο είναι άλλο: ένα χρόνο μετά, το σύνθημα της Μπιενάλε 2007,  …έμπαινε σε εφαρμογή.
Πρώτα με το κάψιμο της Αθήνας για μέρες ολόκληρες. Και στη συνέχεια με την οικονομική καταστροφή της χώρας.
Πάντα με την ευγενική χορηγεία της Deutsche Bank.

1
(Visited 76 times, 1 visits today)

Leave a Reply